Her på Nordbo er vi meget glade for kunst – og vi deler gerne kunsten med både vore gæster og lokalbefolkningen.

Hovedværkerne er to store granitskulpturer af billedhuggeren Jens Erik Kjeldsen – kendt fra TV-serien Peitersen og Nordvestpassagen. Det drejer sig om Tunersuit, der står foran Hotel Nordbo på Vandsøvej, og Inequnaaluup Sinnatugaa, der står ved Nordbo i Centrum på Samuel Kleinschmidtsvej. Begge skulpturerne blev afsløret ved Nordbos 15 års-jubilæum i 2013.

Tunersuit (egentlig langsgående spanter i kajak, men også navnet på en sagnfigur fra Dorset-kulturen) viser en moskusokse med en rytter i fuld størrelse.

- Jeg arbejdede med den store sten på mit atelier i Aasiaat- og det var min plan, at det skulle ende med en moskusokse i fuld størrelse. Men under udhugningen vste der en rytter på ryggen, hvilket jeg tog til efterretning. Jeg har efterladt bagsiden af stenen urørt, så man kan se, hvor figuren udspringer fra, fortæller Jens Erik Kjeldsen.

Moskusoksen er et af Grønlands største dyr og symboliserer den rå og storladne natur. Her overlever mennesket kun, hvis man er et med naturen – og derfor er motivet et naturligt valg til for en grønlandsk skulptur. Stenen til Tunersuit stammer fra stenbruddet i Aaasiat. Tunersuit henviser til mandens størrelse og evner som indlandsboer fra Dorset-folket, der er hyppige gæster i grønlandske folkefortællinger. Dorset-folket levede i Grønland i perioden 800 f.kr. og frem til 1300.

Inequnaaluup Sinnatugaa (Inequnaaliks drøm) viser det gamle grønlandske sagn af samme navn. Skulpturen viser en hvalros i naturlig størrelse sammen med en kvinde og et barn. Også dette motiv udspringer af stenens naturlige struktur, fortæller Jens Erik Kjeldsen:

Jeg så en hvalros, der pressede på for at komme ud af stenen, men der fulgte en kvinde og et barn med ud. Et ufrygtsomt barn og en kvinde, om er fortrolig med sin tilværelse som ”avannaamioq” – som en nordboer.

Sagnet om Inequnaalik er efter Jens Erik Kjeldsens opfattelse blandt de bedste fortællinger i den grønlandske sagnkultur. (læs en genfortælling af sagnet her).

Også inden for er Hotel Nordbo og Nordbo i Centrum præget af vores glæde ved moderne grønlandsk kunst. I lejlighederne findes omkring 300 billeder af den grønlandske kunstner Michael Simonsen, der også har dekoreret fællesarealerne med malerier, som er malet direkte på væggene.